Ghid Oxford | Ghiduri Anglia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
        
Localitati din Anglia

Ghiduri Anglia

Ghid Oxford

A┼čezare geografic─â
Oxford este un ora┼č ├«n Marea Britanie (Anglia), situat la confluen┼úa Tamisei cu r├óul Cherwell, la 84 km nord vest de Londra ┼či destul de aproape de alte a┼čez─âri britanice renumite ca : Bath, Stratford-upon-Avon (ora┼čul natal al lui Shakespeare), Cotswolds. Oxfordul este locul unde se ├«mbin─â romantismul ora┼čului medieval cu vitalitatea centrului universitar interna┼úional, aici fiind localizat─â Universitatea Oxford, aflat─â ├«n fruntea clasamentelor universit─â┼úilor din ├«ntreaga lume.

Clim─â
├Än general, vremea este neprevizibil─â, astfel ├«nc├ót te po┼úi a┼čtepta la frig ┼či, c├ónd ajungi la destina┼úie, te treze┼čti c─â ai prea multe haine groase ├«n bagaj.
├Än general, iernile sunt reci ┼či ploioase, ├«n timp ce perioada cea mai cald─â ┼či mai secetoas─â se situeaz─â ├«n lunile din v├órf de sezon, iulie ÔÇô august.
Vara, temperatura dep─â┼če┼čte rareori 33 ┬░C. Iarna, c─âderile de z─âpad─â s├«nt rare, iar stratul de z─âpad─â nu dep─â┼če┼čte ├«n general 2 cm.

Istorie
Men┼úionat documentar ├«n 912, ora┼čul s-a dezvoltat ├«n jurul universit─â┼úii. E greu s─â spui c├ónd a ├«nceput s─â se scrie istoria acestui leag─ân de cultur─â, deoarece data exact─â a ├«nfiin┼ú─ârii nu se cunoa┼čte.
Se spune c─â ora┼čul ├«n care r├óurile Cherwell ┼či Tamisa puteau fi trecute prin vad doar cu o c─âru┼ú─â tras─â de boi (ox = bivol, ford = vad) ├«ncepuse s─â prospere din punct de vedere economic din secolul VIII. ├Än anul 1096, exista deja o anumit─â form─â de ├«nv─â┼ú─âm├ónt.
Dup─â anul 1167, o serie de profesori eminen┼úi au venit de la Universitatea din Paris. Prezen┼úa acestora la catedr─â marcheaz─â ├«nceputul afirm─ârii Universit─â┼úii Oxford pe plan mondial. Istoricii nu pot explica motivul pentru care prima universitate britanic─â s-a ├«nfiin┼úat la Oxford, dar este cunoscut faptul c─â locuitorii acestui ora┼č nu au fost ├«nc├ónta┼úi de venirea noilor profesori de la Paris.
├Än 1209, o parte din profesori au p─âr─âsit Oxfordul ┼či au ├«nfiin┼úat o nou─â universitate la Cambridge. Ceilal┼úi, r─âm├ón├ónd aici, au continuat lupta cu burghezia ora┼čului, care acuza ne├«ncetat universitatea pentru orice nenorocire. ├Än scurt timp totu┼či, universitatea, cu sprijinul Papei Inocen┼úiu III, domin─â ora┼čul Oxford.

Atracţii turistice
Turi┼čtii au mai multe posibilit─â┼úi de vizitare a Oxfordului: pot opta pentru o plimbare prin campusul universitar, pot face un tur cu autobuzul supraetajat sau pot ├«nchiria o ma┼čin─â cu un ┼čofer.
Orice vizit─â adev─ârat─â a centrului cultural Oxford , ar trebui s─â ├«nceap─â de la The Oxford Story - o expozi┼úie neconven┼úional─â care prezint─â istoria de 800 de ani a universit─â┼úii. Cei care viziteaz─â expozi┼úia se pot a┼čeza ├«n b─âncile ├«n universitate ├«n epoca medieval─â. Turi┼čti pot alege limba ├«n care audiaz─â comentariul care ├«nso┼úe┼čte expunerea.

Atracţiile principale ale Oxfordului sunt:

* Cl─âdirile colegiilor:
Merton College, cel mai vechi colegiu din Oxford, înfiinţat în anul 1264;
All Souls College, colegiu amplasat ├«ntr-o cl─âdire impresionant─â cu dou─â turnuri ┼či cu ceas solar, proiectat de Christopher Wrena;
Divinity School, clădire din secolul al XV-lea realizată în stil gotic.

* Muzeul Ashmolean (1683)
* Teatrul Sheldonian (1662-1669)
* Observatorul astronomic
* Gr─âdina Botanic─â
* Monumentele:

Catedrala St. Frideswide a colegiului Christ Church(1170-1180, completat─â ├«n 1225, cu un turn ┼či cu construc┼úii adiacente ridicate ├«n anii 1525-1546)
Capela Colegiului Merton (1276)
Capela Colegiului Magdalen (1475-1481)
Capela Colegiului Lincoln (sec. 17)
Radcliffe Camera (1739-1749)

Panorama ora┼čului se poate admira din Carfax Tower, Sheldonian Theatre, turnul bisericesc St. Mary the Virgin sau St. Michael.

Cea mai vestită bibliotecă a Oxfordului, The Bodleian Library datează de la începutul secolului XVII. Colecţia de cărţi numără peste 5 milinoane de volume. The Bodleian Library, fiind una dintre puţinile biblioteci consacrate pe plan britanic, are privilegiul obţinerii unui exemplar din fiecare carte publicată pe teritoriul Marii Britanii. Regulile interioare sunt foarte stricte, nimeni nu are voie să părăsească incinta clădirii cu un volum de carte, totul se studiază în sălile de lectură. Nu fac excepţie nici măcar membrii familiei regale.