Ghid Glasgow | Ghiduri Anglia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
        
Localitati din Anglia

Ghiduri Anglia

Ghid Glasgow

Regiune: Scoţia
Capitala: Glasgow
Populaţie: în 2004 - 1,749,154 loc.
Densitate: 3.307 loc/km┬▓
Suprafaţă: 175 km²

A┼čezare geografic─â
Glasgow (sco┼úian─â Glaschu, scots Glesca) este cel mai mare ora┼č din Sco┼úia, Regatul Unit. Ora┼čul are o popula┼úie de 1,749,154 de locuitori, de┼či 2,1 milioane de persoane tr─âiesc ├«n zona metropolitan─â Glasgow.

Clim─â
├Än Glasgow, clima nu este tipic─â Sco┼úiei sau Angliei, din varii motive. Ora┼čul se afl─â ├«n sud-estul Sco┼úiei, curentul Golfului ┼či ┼či curen┼úii estuarului Clyde ├«nc─âlzesc ├«ntreaga regiune. Ora┼čul este protejat de colinele V─âii Clyde ┼či men┼úin o clim─â umed─â ├«n timpul anului, dar temperatura este mai ridicat─â dec├ót ├«n restul ┼ú─ârii. ├Än Sco┼úia este un fenomen deja cunoscut fenomenul trecerii de la furtun─â la un val de c─âldur─â ├«n aceea┼či zi.

Atracţii turistice
Pentru orice turist ├«ns─â, vizitarea ar trebui s─â ├«nceap─â din Pia┼úa Sf├óntul George, situat─â ├«n centrul metropolei. De aici, este simplu s─â reperezi alte cl─âdiri importante precum: Teatrul Regal, Academia Regal─â de Muzic─â ┼či Film, Centrul de Art─â Contemporan─â ┼či Biblioteca Public─â. Dac─â timpul pe care-l petrece┼úi ├«n ora┼č este scurt, ar fi bine s─â v─â puncta┼úi de la ├«nceput c├óteva dintre galeriile de art─â. Aici, tot timpul exist─â expozi┼úii ┼či evenimente culturale.

Din 1990, Glasgow a primit titlul de ÔÇ×Ora┼čul European al CulturiiÔÇť, datorit─â concertelor, muzeelor ┼či monumentelor sale. Universitatea din Glasgow reprezint─â ea ├«ns─â┼či un obiectiv turistic important.

Ca s─â ajungi la institu┼úia de ├«nv─â┼ú─âm├ónt superior e obligatoriu s─â iei un taxi, pentru c─â, altfel, ri┼čti s─â te r─ât─âce┼čti.

Universitatea este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Scoţia, cu peste 6.000 de angajaţi, dintre care 2.500 de cercetători. De curând, a fost votată de către studenţi ca fiind cel mai bun campus studenţesc din întreaga Scoţie. Are inclusiv un Muzeu de Zoologie, unde pot fi văzute expoziţii despre animalele din regat.

Aeroport
Aeroportul Glasgow este un aeroport de dimensiuni moderate din Regatul Unit. Aeroportul este utilizat de pasagerii care c─âl─âtoresc c─âtre Glasgow, care se afl─â la 11 km distan┼ú─â. Aeroportul este folosit adesea ┼či pentru vizite scurte ├«n ora┼č. Companiile aeriene denumesc aeroportul Glasgow folosind codul GLA. Pe aeroportul Glasgow se afl─â dou─â terminale.
Aeroportul Glasgow ofer─â zboruri interne ├«n Regatul Unit, zboruri interna┼úionale ┼či zboruri transcontinentale. Aeroportul este hub pentru companiile aeriene Flyglobespan, Thomas Cook Airlines ┼či Thomsonfly. Companiile Aer Lingus, Air Southwest, Air Transat, Bmibaby, EasyJet ┼či Flybe ofer─â, de asemenea, zboruri cu destina┼úia GLA. Exist─â 9 companii aeriene low cost cu conexiuni c─âtre GLA.
Aeroportul Glasgow Prestwick este unul din aeroporturile mai mici din Regatul Unit. Aeroportul este utilizat de pasagerii care c─âl─âtoresc c─âtre Glasgow, care se afl─â la 46 km distan┼ú─â. Aeroportul este folosit adesea ┼či pentru vizite scurte ├«n ora┼č. Pentru abrevierea denumirii aeroportului se utilizeaz─â codul PIK. Toate zborurile pentru pasageri sunt situate la un singur terminal.
Companiile aeriene low cost opereaz─â ├«n principal zboruri interna┼úionale de pe acest aeroport. Aeroportul Glasgow Prestwick serve┼čte ca hub al companiei Ryanair. Companiile Aer Arann, Flybe ┼či Wizz Air ofer─â de asemenea zboruri cu destina┼úia PIK.