Ghid Edinburgh | Ghiduri Anglia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
        
Localitati din Anglia

Ghiduri Anglia

Ghid Edinburgh

Aşezare geografică
Edinburgh (scoţiană Dùn Éideann) este un oraş de pe coasta de est a Scoţiei, şi capitala acesteia din 1437. Este una dintre cele 32 subdiviziuni ale Scoţiei. În oraş se află sediul Parlamentului scoţian, care a fost restabilit în 1999. Are 447.500 locuitori.
Edinburgh este celebru pentru festivalul său, care grupează mai multe festivaluri mai mici.
Oraşul Edinburgh a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Climă
Edinburgh are un climat plăcut din mai până în septembrie. Vremea este foarte schimbătoare şi vizitatorii se pot aştepta oricând la soare şi la ploaie, indiferent de sezon. Vântul bate în timp ce plouă, aşa că e bine să ai pelerina şi o umbrelă solidă la tine. Mulţi dintre turişti chiar au renunţat la umbrele din cauza vânturilor persistente. Vara, orele însorite din timpul zilei se îmbină cu serile lungi (fiind un oraş din nordul Europei, rar se înnoptează înainte de 10 sau 11 noaptea). Iernile sunt reci, cu doar câteva ore însorite pe zi, dar Edinburgh are o mulţime de activităţi de interior care fac ca iernile să treacă mai uşor.

Atracţii turistice
Pentru un turist cumpătat cu bugetul sau pentru un turist avid de obiective, Edinburgh Pass costă costă maxim 155 de lire şi îţi oferă acces la 27 de atracţii turistice de top din oraş şi un ghid de 90 de pagini cu restaurante şi reduceri. De asemenea, ai informaţii despre transportul public din oraş şi transferuri la aeroport. Un Edinburgh Pass pentru o zi costă 24 de lire scoţiene, pentru două zile costă 36 de lire scoţiene, iar pentru trei zile – 48 de lire scoţiene. Poate fi achiziţionat online sau de la Centrele de Informarea Turistică.
Dacă stai în Scoţia pentru o perioadă , trebuie să obţii un card numit Historic Scotland Membership. E valabil un an şi costă 40 lire pentru adulţi şi 30 lire pentru studenţi.
Asigură accesul nelimitat la 70 de obiective turistice din Scoţia, incluzând Castelul Edinburgh şi Castelul Craigmillar; există reduceri la magazinele acestora, la o revistă trimestrială şi 50% reducere pentru obiectivele istorice englezeşti şi galeze.
Ziua Porţilor deschise ale Edinburgh-ului este un eveniment anual, coordonat de Asociaţia Cockburn, în cadrul căruia multe obiective istorice importante şi nu numai îşi deschid porţile publicului, fără a percepe o taxă de intrare. Multe dintre clădiri nu sunt accesibile în mod normal publicului şi aceasta poate fi o oportunitate unică de a vedea frumuseţile arhitecturale mai puţin cunoscute. Are loc în ultimul weekend din septembrie. Broşurile cu detalii asupra programului, accesului sunt prezente în librării sau pot fi downloadate de pe site.

Merită să fie vizitate

Castelul Edinburgh – Castelul este o fortăreaţă regală aflată la cea mai mare altitudine din oraş. Este deschis de 1000 de ani şi este în stare foarte bună.
Abbey şi Palatul Holyroodhouse – este o reşedinţă regală şi adăposteşte Galeria Reginei cu o colecţie de artă din Colecţia Regală.
Catedrala St Giles' – Biserica istorică din Edinburgh este cunoscută sub numele de cea mai înaltă biserică din Edinburgh şi poartă numele patronului sfânt al oraşului.
Mary King's Close - Warriston's Close este deschis zilnic, cu excepţia zilei de Crăciun şi oferă o bucată din istoria medievală a Edinburgh- ului, conservată încă de când a fost închis (în secolul XVIII), cauza fiind suspiciunea că e bântuit.
Gladstone's Land – este o locuinţă din secolul XVII, decorată cu mobilă din acea perioadă. Are un plafon pictat, de-a dreptul impresionant.
Greyfriars Kirkyard – este un cimitir foarte vechi din Vechiul Oraş, făcut faimos de Disney, care l-a numit casa lui Greyfriars Bobby.
Camera Obscură — De mai bine de 150 de ani, Camera Obscură captează lumina din vârful turnului şi o reflectă pe o farfurie întinsă dintr-o cameră întunecată şi permite o privelişte la 360 de grade asupra oraşului.
Parlamentul Scoţian – (aflat în partea de est a Royal Mile, vizavi de Palace of Holyrood House). O clădire unică cu design realizat de arhitectul spaniol Enric Miralles. Sunt necesare tichete speciale pentru a vizita Parlamentul.
Monumentul Scott, aflat în estul Princess Street Gardens. Construit în 1846 pentru a comemora viaţa lui Walter Scott, după moarte sa din 1832. Monumentul gotic îţi permite ajungi la aproximativ 70 de metri deasupra oraşului pentru privelişti frumoase.
Yachtul Regal Britannia, deschis din ianuarie până în martie şi din noiembrie până în decembrie între 10 am şi 5 pm, din aprilie până în iunie şi din septembrie până în octombrie între 10 am şi 5.30 pm, în iulie între 9.30 şi 5.30 pm, în august între 9.30 şi 6 pm, iar vizita durează o oră şi 50 de minute. Este închis de Crăciun şi de Anul Nou. Intrarea costă 10 lire scoţiene pentru adulţi, 8,75 lire pentru seniori, pentru copiii între 5 şi 17 ani şi pentru studenţi, iar pentru copiii până în 5 ani accesul este gratuit. Britannia oferă vizitatorilor şansa de a vedea apartamentele regale şi de a vedea o selecţie a cadourilor oferite regilor de către demnitari din lumea largă.
Royal Botanic Garden, Inverleith Row / Arboretum Place (West Gate), Stockbridge sunt grădini impresionante cu o colecţie de plante interesante. Sunt locuri potrivite pentru a te bucura de o zi însorită sau pentru a face un picnic. Intrarea în grădini este gratuită, iar intrarea în casele din sticlă costă 3,50 lire pentru adulţi, 3 lire pentru seniori şi o liră pentru copii.

Edinburgh Zoo – o paradă a pinguinilor faimoşi în întreaga lume.

Festivaluri
Edinburgh devine vara oraşul festivalurilor, cu un număr mare de festivaluri naţionale şi internaţionale. Multe dintre ele se desfăşoară simultan în august. Cele mai importante sunt:
- Edinburgh International Festival – festivalul original care a dus la apariţia celorlalte festivaluri. Fondat în 1947, este văzut ca un festival cu gusturi rafinate decât celelalte festivaluri. Biletele au preţuri mai mari decât show-urile Fringe.
- Edinburgh Military Tatto – Chiar dacă biletele se vând în avans, mulţi indivizi le rezervă cu mult timp înainte, e bine să întrebi la casele de bilete pentru că e posibil să se mai găsească.
- Edinburgh Fringe Festival – pune accesnt pe comedie şi avant-garde, este cel mai mare festival de artă din lume.

Aeroport
Aeroportul Internaţional din Edinburgh este situat la 10 mile vest distanţă de oraş. Aeroportul asigură zborurile interne şi internaţionale spre ţările din Europa şi din Nordul Americii. Mulţi vizitatori ajung în Edinburgh cu zbor direct din Londra. Aeroportul are zboruri zilnice spre şi din Newark (Continental Airlines), dar şi spre şi din Atlanta, Georgia, New York (compania Delta Airlines). În comparaţie cu aeroporturile scoţiene, sistemul de zboruri din Edinburgh este bine dezvoltat, cu zboruri frecvente, conform programului, spre destinaţii precum: Amsterdam, Berlin, Brussels, Copenhagen, Dublin, Frankfurt, Geneva, Helsinki, Madrid, Milan, Munich, Paris, Rome, Stockholm,Warsaw şi Zurich.
Autobuzele companiei (Airlink Express) asigură transportul de la clădirea terminalului spre centrul oraşului Edinburgh (Waverley Bridge), vin la interval de 10 minute până în ora 00.22 şi la interval de 30 de minute înainte de ora 04.45. Autobuzele pleacă de la Waverley Bridge spre aeroport la aceleaşi intervale orare. Pentru o singură cursă se plăteşte 3.50 lire, 6 lire pentru o cursă dus întors, iar durata călătoriei este de 25 de minute.
O alternativă mai ieftină sunt autobuzele companiei Lothian Buses, percep numai 1.20 lire pentru o singură cursă şi chiar tichete zilnice.